Iklan Penaja

Radio Pilihan Anda

Penjimatan minyak ketika memandu
1) Jangan Berhenti secara tiba-tiba.

Jangan berhenti secara tiba-tiba kerana tenaga yang digunakan untuk memberhentikan kereta secara tiba-tiba lebih banyak berbanding berhentikan kereta secara perlahan.

Kalau kat traffic light tu, agak-agak lampu da nak merah, perlahankan kenderaan dengan melepaskan minyak perlahan-lahan sebelum menekan brek.

2) Elakkan menaikkan kelajuan dengan terlalu perlahan.

Kajian menunjukkan penggunaan minyak lebih tinggi apabila mencapai kelajuan 50 batu/jam dalam masa 30 saat berbanding 15 saat. Mungkin ada antara kita berfikir menggunakan gear rendah akan menjimatkan minyak, ianya betul tetapi apabila ia mencapai had kelajuan pada gear tersebut, penggunaan minyak akan bertambah.

3) Tutup Tingkap dan Gunakan Pendingin Hawa (Air-Con).

Sekiranya anda suka memandu dengan laju, langkah yang boleh diambil untuk menjimatkan minyak adalah dengan memasang air-con dan tutup tingkap. Bila tingkap dibuka, kereta anda akan jadi kurang aerodynamic dan akan membantutkan sedikit pecutan kereta.

Kajian juga menunjukkan penggunaan Air-con ketika memandu laju menggunakan lebih sedikit minyak berbanding ketika memandu perlahan.
Jadi, bila bawak perlahan, bukaklah tingkap..bila bawak laju..pasanglah Air-con

4) Jangan Gunakan Gear Neutral Ketika Turun Bukit.

Mungkin anda akan tertanya-tanya kenapa tak boleh guna gear neutral? bukan ke gear neutral lagi jimatkan minyak.. Sebenarnya anda sedikit silap. Kerana kebanyakan kereta terkini dilengkapi dengan Deceleration Fuel Cut-off yang dikawal oleh komputer.

Apabila anda turun bukit tanpa meneutralkan gear dan anda tidak memijak pedal minyak, alat yang ‘menyuntik’ minyak tersebut ke dalam enjin akan tertutup sendiri. tetapi tayar masih lagi berjalan dan tiada penggunaan minyak semasa keadaan tersebut.

Lagipun, adalah amat berbahaya meneutralkan gear semasa menuruni bukit.

5) Bijak Dalam Penggunaan Gear.

Pilih gear yang sesuai dengan kelajuan. Menggunakan gear rendah untuk kelajuan tinggi menyebabkan pembaziran petrol kerana tekanan terhadap enjin menjadi terlalu tinggi. Gunakan mod `ekonomi’ jika kereta anda memilikinya.

Pemanduan dengan kadar yang laju pada gear rendah boleh meningkatkan penggunaan minyak sehingga 45 peratus dari yang sepatutnya. Penggunaan kenderaan bertransmisi manual, membolehkan anda menjimatkan minyak.

6) Tayar Diisi Dengan Tekanan Angin Yang Betul.

Tekanan angin mesti betul. Tekanan angin yang tidak mengikut spesifikasi mengakibatkan penggunaan minyak ertambah 5 peratus. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak.

Jangan biarkan tayar kurang tekanan angin kerana ia menyebabkan kereta dipandu lebih berat dan ini tidak menjimatkan minyak.Tekanan tayar yang kurang menyebabkan menyebabkan penambahan penggunaan minyak sehingga 35 peratus.

Periksa dan tetapkan tekanan tayar mengikut spesifikasi kenderaan anda sekurang-kurangnya sebulan sekali.

7) Memandu Dengan Kelajuan Yang Sesuai.

Sikap dan cara pemanduan kerana banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Jangan gopoh dan membuat sesuatu secara mengejut. Misalnya ketika menuju ke plaza tol atau membelok di selekoh tajam, jangan sesekali menukar gear (misalnya gear 5) terus kepada gear rendah dan brek secara mendadak.

8) Kurangkan Berat/Bebanan Kereta.

Anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan minyak melebihi tahap biasa. Jadi, jangan bawa barang yang tidak perlu (kereta anda bukan stor).

Perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Penambahan berat sebanyak 50 kilogram meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 2 peratus.

9) Kurangkan Kelajuan.

Lebih perlahan anda memandu, lebih jimat minyak digunakan(dan tidak disaman). Memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) meningkatkan penggunaan minyak. Secara perbandingan, pada kelajuan 100 km/j, penggunaan minyak bertambah 10 peratus, 105 km/j (15 peratus) dan 110 km/j (25 peratus).

10) Matikan Saja Enjin Kereta Jika Menunggu.

Jika kereta tidak bergerak, matikan enjin jika sekadar menunggu seseorang. Menunggu suami, isteri atau kawan yang singgah di kedai runcit untuk membeli barangan kadang kala boleh menjadi terlalu lama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalkan Komen Anda

Iklan penaja