550 gm Butter
5 Biji Telur
600 gm Tepung Gamdum
250 gm Buah Campur
100 gm Kurma
50 gm Potongan Badam
250 gm Buah Campur
100 gm Kurma
50 gm Potongan Badam
300 gm Gula Castor
1 sudu Bicobonate
1 sudu Bicobonate
1 sudu Cream Of Tatar
1 sudu Esen vanila
2 cawan Gula Hangus
3 biji Buah Pala
4 sudu Susu pekat
Sedikit Pewarna
Cara-Caranya:
3 biji Buah Pala
4 sudu Susu pekat
Sedikit Pewarna
Cara-Caranya:
1. Panaskan air dalam kukus
2. Masukkan sedikitntepung gandum dan gaul dengan buah campur ( elakkan buah mendak )
3. Tepung diayak dengan cream af tatar dan bicabonate
4. Pukul butter dan gula caster hingga kembang. Masukkan pewarna coklat ( gunakan senduk kayu )
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji ( bila masukkan telur jangan terlalu pukul- kek menjadi kering ) Gaul hingga sebati.
2. Masukkan sedikitntepung gandum dan gaul dengan buah campur ( elakkan buah mendak )
3. Tepung diayak dengan cream af tatar dan bicabonate
4. Pukul butter dan gula caster hingga kembang. Masukkan pewarna coklat ( gunakan senduk kayu )
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji ( bila masukkan telur jangan terlalu pukul- kek menjadi kering ) Gaul hingga sebati.
6. masukkan tepung sedikit- jangan terlalu gaul hingga sebati.
7. panaskan gula di kuali - hingga cair, berwarna coklat dan berbuih dan tuang ke dalam adunan ( guna senduk kayu )
8. Kukus 4 jam
7. panaskan gula di kuali - hingga cair, berwarna coklat dan berbuih dan tuang ke dalam adunan ( guna senduk kayu )
8. Kukus 4 jam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Tinggalkan Komen Anda