( mamawandiha Eiza pinjam gambar tau )
Bahan-bahan :
300 g kacang dhal
1 biji bawang besar ~ didadu
1 cili merah ~ didadu (letak cili hijau.. itu je yg ada)
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari ~ dihiris nipis
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
Kaedah penyediaan :
1. Rendam kacang dhal sekurang-kurangnya 4 jam.
2. Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dhal di dalam blender kering.
3. Campurkan kacang dhal yang telah dikisar dan tidak dikisar di dalam mangkuk.
4. Masukkan bawang, cili merah, jintan manis, daun kari dan garam secukup rata. Gaul biar sebati.
5. Basahkan telapak tangan. Letakkan sesudu penuh bancuhan di telapak tangan, leperkan sedikit dan goreng di dalam minyak hingga kuning keemasan.
6. Hidangkan dengan cili hijau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Tinggalkan Komen Anda