Iklan Penaja

Radio Pilihan Anda

Talam Berlauk


Eiza godeh2 nak crk resepi tuk minum petang... Teringat plak talam berlauk mak buat. Urrrmmm terliur bila bayangkan kesedapannya. Ni Eiza nak kongsi resepi dr Spices Journey Kak Shiela de sikitlah Eiza buat perubahan. Jom cuba...

Utk bahagian talam:

3 cawan tepung gandum
200 ml santan cap Ayam/1 cawan santan segar pekat
4 cawan air atau santan cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji telur ayam
2 sudu kecil garam atau secukup rasa

Cara buat talam :

Satukan semua bahan dan blend. Tapis dan tuang ke dalam bekas. Ketepikan. Asingkan 1/4 cawan.

Untuk Lauk:

200 gram udang ( basah ) saiz kecil
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
2 biji cili merah
Sedikit daun sup dan daun bawang
Sedikit serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil garam
Sedikit minyak utk menggoreng 

Cara buat lauk:

Panaskan minyak goreng bawang merah n putih sehingga garing. Masukkan udang basah, udang kering, cili merah, serbuk lada sulah dan sedikit garam. Masak sehingga kering dan ketepikan.

Cara penyediaan talam berlauk:

Masukkan adunan tepung di dalam bekas atau loyang yg telah diratakan dengan minyak. Kukus Selama 15 minit. Kemudian taburkan lauk2 ke atas talam tersebut, setelah itu tuangkan sedikit tepung yg telah di ketepikan tadi. Kukus dalam 45 minit lagi. Potong setelah talam betul2 sejuk. Selamat mencuba...

Maaf gambar x dapat Eiza sediakan... hehehehe... tp lau nak tengok talam tu, bolehlah Klik Sini. Jaga2 gan mulut anda, sediakan tisu eh sebelum tu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalkan Komen Anda

Iklan penaja